SVG på webben

Vad är en SVG-fil och hur använder du den? Enkelt förklarat, med SVG skalas bilderna upp till valfri upplösning, vilket är jättepraktiskt, speciellt när man designar för webben.

SVG står för skalbar vektorgrafik och är ett allmänt utbyggt royaltyfritt grafikformat utvecklat och underhållet av W3C. Formatet är ett fantastiskt alternativ för bland annat logotyper, diagram, animationer och skalbar grafer. Filformatet är baserat på XML för att beskriva tvådimensionell vektor och blandad vektor/raster-grafik. Formatet är stilbart och skalbart till olika bildskärmsupplösningar. Det stöder också dynamiska förändringar, animering, transparens, övertoningar och är skalbart utan att förlora kvalitet.


Program för att skapa SVG-filer

Adobe Illustrator
Programmet används för att skapa allt från webb- och mobilgrafik till logotyper, ikoner och illustrationer. produktförpackningar och stortavlor.

Inkscape
Inkscape är ett vektorbaserat ritprogram (ör GNU/Linux, Windows och MacOS X) baserat på öppen källkod. Ritprogrammet erbjuder en många funktioner och används ofta för både konstnärliga och tekniska illustrationer som logotyper, tecknade serier, clipart, typografi, diagram och flödesscheman. Den använder vektorgrafik för att möjliggöra obegränsad upplösning. Inkscape använder det standardiserade filformatet som huvudformat, vilket stöds av många andra applikationer, inklusive webbläsare.

Sketch
Sketch ger dig alla verktyg du behöver för designprocess.en Från tidiga idéer till pixel-perfekta konstverk.Gratisprogram för att göra SVG-filer

Inkscape
Inkscape är vektorgrafikprogram av professionell kvalitet som körs på Linux, Mac OS X och Windows stationära datorer.

Vecteezy Editor
Vecteezy Editor är utformad så att alla kan anpassa Vecteezy -innehåll innan de laddar ner det, eller skapa vackra vektordesigner från grunden direkt i webbläsaren.

Method Draw
Method Draw är en SVG -editor för webben, du kan använda den online utan att registrera dig.

Sketsa SVG Editor
Med Sketsa kan du enkelt rita vektorgrafik som kan skalas och skrivas ut i valfri upplösning, utan att förlora detaljer eller tydlighet.

Gravit Designer
Gravit Designer är en GRATIS fullutrustad vektorapp som låter dig skapa ritningar, logotyper, ikoner, typografi och illustrationer för alla plattformar.
.