Staffan Hellstrand, Nångång måste allting skaka

Nypremiär 29 mars: Staffan Hellstrand, Nångång måste allting skaka

PRESSMEDDELANDE 20 mars 2015

NYPREMIÄR I STOCKHOLM:

MARIAKYRKAN, SKOGÅS 29 MARS
KÄLLAN, FISKSÄTRA 30 MARS
SÖDRA TEATERN 1 APRIL

I en mix av rockmusik, poesi och videokonst gör artisten Staffan Hellstrand och poeten Bob Hansson en nytolkning av Matteusevangeliets passionsberättelse. Tolkningen utgår från livet idag och ställer frågor om girighet och utslagning i samhället, men förmedlar även hopp, värme och ljus. 

Årets premiär sker i Mariakyrkan i Skogås den 29 mars, då tillsammans med en Huddingebaserad kör under ledning av Karin Sax Granlöf. Föreställningen ses även på Södra Teatern den 1 april innan turnén fortsätter till Helsingborg och Malmö.

Pressmeddelande, multikonstverk i Mariakyrkan (Word)

Bilder: Bild, högupplöst 1, alla (som ovan)     Bild 2, Bob Hansson, Hellstrand (scen)     Bild 3, alla (scen)

Århundrade efter århundrade, har Matteuspassionen fascinerat konstnärer, kompositörer och dramatiker, allt från Bach och da Vinci till skaparen av Matrix. I denna föreställning tolkas den på nytt genom ett liveframträdande i en rörlig mosaik av ord, toner och bilder. Angelägna ämnen kommenteras, bland annat vilka värderingar vi har i samhället idag och vart vi är på väg.

 Ett levande mix av flera konstformer

I föreställningen möter vi förutom Staffan Hellstrand, även poeten Bob Hansson, filmkonstnären Helene Berg och gitarrvirtuosen Fredrik Blank.  – Målet är att ge ett annorlunda och omtumlande upplevelse men som också lever kvar länge som ett varmt minne hos var och en i publiken. Passionsveckan finns med som fond, men annars bygger föreställningen på våra liv idag, med sociala iakttagelser och kommentarer som speglar och utmanar samtiden, säger Staffan. Kanske är det så att vi kämpar med samma utmaningar som för två tusen år sedan?

Idén till föreställningen föddes av Staffan Hellstrand, grammisvinnare och artisten bakom den långlivade hitlåten ”Lilla fågel blå”, tillsammans med Elin Engström, Präst och producent i Flemingsbergs kyrka. – I föreställningen, sätter vi musiken, orden och bilderna i ett nytt sammanhang och i en ny miljö. Vi ville skapa ett helhetskonstverk som aktiverar flera sinnen samtidigt, säger Staffan.

– Något helt nytt bildas när olika konstformer mixas, fortsätter Elin. Ibland förstärks en känsla och ibland kan ny intressant dissonans uppstå. I premiären i Skogås har vi dessutom med oss en kör som ytterligare förstärker och färgar upplevelsen, både för oss i gruppen och för vår publik.

Staffan Hellstrand, Nångång måste allting skaka, smakprov:

 

Fem föreställningar i påsktid

Projektet hade premiär i april förra året i en fullsatt Flemingsbergs kyrka. I år ges fem nya föreställningar, då med premiär i Mariakyrkan i Skogås den 29 mars kl. 20.00.

Så här ser turnéplanen ut för närvarande:

29/3: Mariakyrkan, Skogås
30/3: Källan, Fisksätra
1/4: Södra Teatern, Stockholm
9/4: The Tivoli, Helsingborg
10/4: Victoriateatern, Malmö
Fler datum kan tillkomma

För ytterligare information, kontakta

Elin Engström, präst och producent, Svenska kyrkan, Flemingsberg.
Telefon: 070-303 19 91
Mail: elin.engstrom@svenskakyrkan.se
www.nangangmastealltingskaka.com

 

Välkommen att höra av dig.

Kontakta oss direkt på: 0733-97 64 97 eller mikael@comigo.se